Šobrīd Covid-19 ierobežojumu laikā daudzi ir atgriezušies pie ēst gatavošanas mājās. Un, iespējams, nu jau ir brīdis, kad idejas, ko celt galdā, sāk sagādāt problēmas. Tāpēc kā iedvesmas avotu šobrīd varēs izmantot franču brīvprātīgo radīto projektu „No bagetes līdz rupjmaizei”, kas piedāvās dažādas franču un latviešu video receptes.
Projekta autori ir divi Eiropas Solidaritātes korpusa brīvprātīgie no Francijas – Mathilda Monchalin, kas darbojas projektā „Labdarības tilts”, un Rae Fabre, kas ir projekta „Māksla uzzied Talsos” dalībnieks. Bez recepšu izvēles un gatavošanas katram sadalīti savi pienākumi – Mathilda visas receptes filmē un montē, bet Rae kā jau mūziķis tām sacer muzikālo pavadījumu. Savukārt, visu iztulkot palīdz Talsu novada fonda brīvprātīgā Maija Jurķe.
Šobrīd jaunieši nofilmējuši vairākas franču receptes, kas nu tiek montētas, lai tuvākajās nedēļās nonāktu pie interesentiem, bet vēlāk tiks izmēģināta latviešu virtuve. Tā kā viens no brīvprātīgajiem ir vegāns, tad visām receptēm tiek piedāvāta gan oriģinālā, gan vegānā versija.
Kā pirmā recepte, kas projektā izvēlēta un nu jau arī publicēta, ir Karaļu kūka jeb Galette des rois ir tradicionāla franču kūka, ko Francijā ēd janvāra sākumā. Tajā parasti tiek iecepts „dārgums”, piemēram, pupiņa – kura gabaliņā tas trāpījies, tas ir karalis uz visu dienu. Galette des Rois tiek cepta izmantojot kārtaino bezrauga mīklu un tiek pildīdīta ar krēmu. Labu apetīti!